Det største og viktigste magasinet var uten samenligning Gateavisa.
Utgått fra miljøet i Hjelmsgt 3 i Oslo osv osv
Et annet magasin med stor utbredelse var Vannbæreren fra Regnbuetrykk på Karlsøya. Her var et kollektiv sentrert rundt økojordbruk og selvberging, osv osv
Arken var et annet magasin som hadde utgangspunkt i antroposofisk miljø, og overtok mye av rollen til Gateavisa da den gikk inn på slutten av syttitallet.
Fanzinene rundt science fiction fandom var tallrike osv
Fandombloggen.blogspot.no
Musikkmiljøet hadde sine fanziner, og utviklet en rik underskot av egenproduserte blekker helt fram mot tusenårsskiftet.
Stikkord; uavhengig, alternativ, motkulturell
Referanser til samizad og illegale aviser under krigen.
"Undergrunnspresse" i Wikipedia
"Fanzine" dto
Fandombloggen.blogspot.no
Andre steder i Norge oppsto det lokale utgivelser, noen kortvarige, andre noe lengre, Dobbeltgjengeren i Tønsberg, Asfaltfilla i Trondheim (fire utgaver) og ble til Dæmring. I Solør og Odal kom kulturmagasinet Kverka.Kolbotns kreative miljø skapte Tidevann, som var beslektet med Trollskrift i Oslo. I Bergen samlet unge radikale litterater, blant annet Ragnar Hovland, seg rundt et relativt profesjonelt tidsskrift ved navn Tun i 1973. Bergen produserte også Tusenfryd. I samme periode var det flere særutgivelser som kjempet for en egen fanesak: Bulletin på Majorstua i Oslo var blad utelukkende for fengselsreformer. Tro DET, hedningenes blad, Supergutt ogFritt Fram, blader for homsenes frigjøring, og kanskje kan også Ikkevold, forum for ikkevoldskamp og radikalt fredsarbeid, regnes til undergrunnen da mange av folkene her også skrev i de andre bladene.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar